کد مطلب:775 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:328

شرائط فروشنده و خریدار
مسأله 2088 ـ برای فروشنده و خریدار شش چیزشرط است:



اول - آنكه بالغ باشند.



دوم - آنكه عاقل باشند.



ســوم - آنكه سفیه نباشند یعنی مال خود را در كارهای بیهوده مصرف نكنند.



چهارم - آنكه قصد خرید و فروش داشته باشند، پس اگر به شوخی بگوید مال خود را فروختم معامله باطل است.



پنجـم - كسی آنها را مجبور نكرده باشد.



شــشم - آنكه جنس و عوضی را كه می دهند مالك باشند و احكام اینها در مسائل آینده گفته خواهد شد.



مسأله 2089 ـ معامله با بچه نابالغ باطل است، اگر چه پدر یا جد آن بچه به او اجازه دادهباشند كه معامله كند علی الاحوط. اما اگر طفل وسیله باشد كه پول را به فروشنده بدهد و جنس را به خریدار برساند، یا جنس را به خریدار بدهد و پول را به فروشنده برساند، چون واقعاً دو نفر بالغ با یكدیگر معامله كرده اند، معامله صحیح است. ولی باید فروشنده و خریدار یقین داشته باشند، كه طفل، جنس و پول را به صاحب آن می رساند.



مسأله 2090 ـ اگر از بچه نابالغ چیزی بخرد، یا چیزی به او بفروشد، باید جنس یا پولی را كه از او گرفته به صاحب آن بدهد، یا از صاحبش رضایت بخواهد. و اگر صاحب آنرا نمی شناسد و برای شناختن او هم وسیله ای ندارد، باید چیزی را كه از بچه گرفته، از طرف صاحب آن، مظالم بدهد.



مسأله 2091 ـ اگر كسی بابچه نابالغ معامله كند و جنس یا پولی كه به بچه داده از بین برود، نمی تواند از بچه یا ولی او مطالبه نماید.



مسأله 2092 ـ اگر خریدار یافروشنده را به معامله مجبور كنند، چنانچه بعد از معامله راضی شود و بگوید راضی هستم معامله صحیح است.



مسأله 2093 ـ اگر انسان مال كسی را بدون اجازه او بفروشد، چنانچه صاحب مال به فروش آن راضی نشود و اجازه ندهد معامله باطل است.



مسأله 2094 ـ پدر و جد پدری طفل، و نیز وصی پدر و وصی جد پدری می توانند مال طفل رابفروشند، مجتهد عادل هم می تواند مال دیوانه یا طفل یتیم یامال كسی را كه غائب است بفروشد. لكن باید جد و وصی و حاكم شرع ملاحظه صرفه و غبطه را بنمایند و اما پدر پس هر چند كه كفایت عدم ضرر بعید نیست ولكن احتیاط به مراعات غبطه و مصلحت ترك نشود.



مسأله 2095 ـ اگر كسی مالی را غصب كند و بفروشد و بعد از فروش، صاحب مال معامله را برای خودش اجازه دهد، معامله صحیح است و چیزی را كه غصب كننده به مشتری داده و منفعتهای آن از موقع اجازه، ملك مشتری است و چیزی را كه مشتری داده و منفعتهای آن از موقع اجازه، ملك كسی است كه مال او را غصب كرده اند.



مسأله 2096 ـ اگر كسی مالی را غصب كند و بفروشد، بقصد اینكه پول آن، مال خودش باشد، چنانچه صاحب مال معامله را اجازه نكند معامله باطل است. و اگر برای كسی هم كه مال را غصب كرده اجازه نماید، صحیح بودن معامله اشكال دارد.